ekologia.pl | ekoalert.pl | ekokatalog.pl | elektrownieatomowe.info | pogoda.ekologia.pl
ekoFora.pl
Profil: Zaloguj się / Zarejestruj się

Odpowiedz na ten tematRozpocznij nowy temat
Katarzyn*
post 29 lip 2010 - 23:15
Post #1

Poczekamy, zobaczymy. Tylko szkoda, że aż tak długo.....Może na 5-10 lat okazać się, że gaz łupkowy to tylko nadmuchana bańka, w której nic nie ma. Ja się nie napalam, bo póki co można mieć tylko nadzieję, a wiadomo nadzieja matką głupich...
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
Jan*
post 30 lip 2010 - 08:23
Post #2

Ja uważam że to wielka szanasa dla Polski i dziwię się że w naszych mediach i generalnie w całym społeczeństwie brak entuzjazmu. Przecie możemy być wreszcie zamożnym krajem. Chyba, że ten wspaniały rząd znów coś s....
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
Lee Voytee*
post 06 sie 2010 - 09:25
Post #3

Gaz łupkowy to wielka szansa dla Polski i jej energetyki a w konsekwencji dla gospodarki. Złoża gazu łupkowego sa dośc dobrze poznane juz od czasów poprzedniego systemu (sprzed '89r). Łajdackim procederem rządów platfusiaków oddawania Polski i jej bogactw jest udzielanie koncesji na rozpoznawanie złóż obcym koncernom które zgodnie z prawem będą w pierwszej kolejności je eksploatować co spowoduje że własny gaz będziemy kupować u obcych. Leszek Wojtasiewicz, biolog ,przyrodnik
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
post 09 sie 2010 - 06:15
Post #4

Dlaczego przytaczane są szacunki określone przez zagraniczne firmy a nie uwzględnia się udokumentowanych badań polskich geologów(prof. J. Sokołowski, prof Zimny, prof. Kozłowski). Odnośnie wież wiertniczych to są mobilne zestawy wiertnicze na pojazdach kołowych, a przecież wiercenie do złoża prowadzi się metodą wierceń kierunkowych czyli giętkim przewodem wiertniczym zwijanym na dużym bębnie, warto zaglądnąć na "Aspekty wierceń kierunkowych". Dziwi mnie też twierdzenie że polskie firmy są drogie w prowadzeniu odwiertów, to dlaczego polskie firmy wiercą otwory geotermalne w Niemczech? Oburza mnie to że mając większość złóż dobrze udokumentowanych wprowadza się obce firmy. Stać nas na energetykę jądrową a nie stać na zrobienie odwiertów, a te odwierty można wykorzystać po wyczerpaniu złóż jako odwierty geotermalne z głębokości 3 km mamy wodę o temp.100 st.C. Na szafot z takimi rządowymi strategami od energetyki.
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post

Szybka odpowiedźOdpowiedz na ten tematRozpocznij nowy temat
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

REKLAMA
RSS Wersja bez grafiki Aktualny czas: 04 wrz 2010 -03:18
ekofora.pl - forum ekologiczne. Interesuje Cię natura? Ochrona środowiska, recykling, ochrona przyrody - nie są Ci obce te terminy? To jest miejsce dla Ciebie!