ekologia.pl | ekoalert.pl | ekokatalog.pl | elektrownieatomowe.info | pogoda.ekologia.pl
ekoFora.pl
Profil: Zaloguj się / Zarejestruj się

Odpowiedz na ten tematRozpocznij nowy temat
BENY*
post 02 mar 2010 - 18:27
Post #1

Akcja się zakończy i co dalej z zakrętkami i przepełnionymi koszami z pustymi butelkami ? ) Coś trzeba zrobić na poziomie ustawowym by w Polsce było czyściej ...
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
redkasia*
post 03 mar 2010 - 05:49
Post #2

Bardzo podoba mi się akcja z naktętkami od butelek.Jestem pełna zapału aby je zbierać i rozgłosić tę akcję wśród moich znajomych.
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
tulipan*
post 03 mar 2010 - 08:52
Post #3

ja o dziwo nic nie słyszalem o tej akcji, moze dlatego, że mieszkam na zadupiu gdzie psy du.... szczekaja
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
gosc*
post 03 mar 2010 - 09:23
Post #4

Akcja prawdopodobnie nigdy się nie zakończy (no chyba że firmy nie zechcą już skupować nakrętek). W Przeworsku w szkole podstawowej nr 2 akcja trwa non-stop. W Warszawie na Ursynowie też widziałam dzieci niosące nakrętki, więc podejrzewam że w którejś ze szkół prowadzona jest akcja. Zbierajcie nakrętki! Tylko uwaga, to wciąga!
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
tusia*
post 05 mar 2010 - 08:51
Post #5

Proszę podajcie gdzie w Lublinie można oddać nakrętki, jaka firma instytucja się tym zajmuje ? mam już kilka pudełek nakrętek , a poprzedni odbiorca się wycofał z tej akcji :((((((

Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
anonim*
post 24 mar 2010 - 16:14
Post #6

podobno szpital na chodźki. kiedyś zbierło Paco na Zana ale to już nieaktualne.
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
Agnieszka*
post 31 mar 2010 - 19:53
Post #7

Witam, w Lublinie można oddawać nakrętki w klubie Motor Lublin na portierni. Pozdrawiam
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
ewelina*
post 07 kwi 2010 - 10:46
Post #8

Mam mase korkow do oddanie tylko nie wiem gdzie w lodzi jest taki punkt bo chetnie oddam... kiedys zbieraly je dzieci do szkoly ale teraz nic o tym nie slyszalam a wiec czekam na wiadomosc
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
Gośćyui*
post 13 kwi 2010 - 11:23
Post #9

CYTAT(ewelina @ 07 kwi 2010 - 10:46) *
Mam mase korkow do oddanie tylko nie wiem gdzie w lodzi jest taki punkt bo chetnie oddam... kiedys zbieraly je dzieci do szkoly ale teraz nic o tym nie slyszalam a wiec czekam na wiadomosc

Wkładasz nakrętki do torby plastikowej a potem wyrzucasz do pojemnika na plastik na osiedlu.
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
Mlekopij*
post 23 maj 2010 - 06:04
Post #10

Korek waży jakieś 4 g a butelka ze 30 g, więc o wiele łatwiej uzbierać na wózek zbierając butelki. Nie jestem technologiem tworzyw sztucznych, ale jakoś dziwna wydaje się przemiana PET na PCV. A namawianie do rzekomego recyklingu tylko malutkiej części opakowania (nakrętki) z pominięciem pozostałej ZNACZNIE większej części, to nie jest chyba temat na stronę o ekologii.
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
akcja-nakretka.socjum.pl*
post 29 maj 2010 - 14:35
Post #11

Butelka zbudowana jest z zupełnie innego plastiku. Poza tym butelka waży waży ok. 10 razy więcej, ale jednocześnie zajmuje jakieś 50-60 razy więcej miejsca - łatwiej zmagazynować tonę nakrętek niż tonę butelek. Poza tym recyklingiem butelek zajmują się miejskie służby oczyszczania. Owocnych zbiorów życzę wszystkim zbieraczom!
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
pax.indoctus*
post 25 lip 2010 - 12:31
Post #12

Dlaczego nikt nie uświadomi nas dlaczego akurat zakrętki? Sprawa jest jasna, pierwsza taka akcja miała na celu wyrzucanie odkręconych butelek czyli takich które po zgnieceniu przez odpowiednie maszyny zajmują mniejszą objętość, czy to w transporcie czy ewentualnie na wysypisku jeśli nie trafiają na recykling. Idiotyzmem jest wpajanie ludziom jakichś bzdur, a już na pewno stosownie nagród za nakrętki. Wydaje mi się że raczej akcja uświadamiająca była by tutaj odpowiedniejsza.
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
pijo*
post 31 lip 2010 - 21:35
Post #13

gdzie mogę oddać nakrętki bo w moim mieście nie ma takiego punktu ?
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
Mlynio*
post 13 sie 2010 - 17:54
Post #14

Trochę pesymistycznie, ale czy ktoś zna kogoś kto otrzymał za darmo np. wózek inwalidzki za te nakrętki??
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
ali mc bean*
post 14 sie 2010 - 12:49
Post #15

Wózka nie dostaje się za nakrętki, tylko za pieniądze, otrzymane za nakrętki od firmy recykilngującej plastik, w tym wypadku nakrętki - a nie całe butelki, bo pewnie mają linię technologiczną przystosowaną do przetwarzania nakrętek, a nie każedego przedmiotu z plastiku. Ja też nie jestem technologiem, tylko prostym muzykiem, a jakoś udaje mi się to rozumieć . Poza tym zbieranie nakrętek nie jest przymusowe.
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
post 21 sie 2010 - 15:05
Post #16

Chcialabym pomagac poprzez zbieranie nakretek lub zywnosci w sklepach..
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post

Szybka odpowiedźOdpowiedz na ten tematRozpocznij nowy temat
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

REKLAMA
RSS Wersja bez grafiki Aktualny czas: 04 wrz 2010 -03:30
ekofora.pl - forum ekologiczne. Interesuje Cię natura? Ochrona środowiska, recykling, ochrona przyrody - nie są Ci obce te terminy? To jest miejsce dla Ciebie!